Menu

Anggur Manis

Blog Buat Duit

11 Risiko Kesihatan Tidur Berdengkur

Anda mungkin berfikir berdengkur sebagai kadang-kadang menjengkelkan atau memalukan, kesan sampingan daripada tidur. Tetapi sebelum anda menolak berdengkur anda sebagai apa-apa yang luar biasa, pertimbangkan ini: Orang yang berdengkur adalah disebabkan oleh apnea tidur yang teruk mempunyai peluang 40 peratus lebih besar mati awal daripada rakan-rakan mereka lakukan. Ini kerana gangguan tidur ini adalah berkaitan dengan pelbagai masalah kesihatan, penyakit jantung kepada kemurungan, memberi amaran tidur perubatan pakar Karl Doghramji, MD, pengarah perubatan pusat tidur Thomas Jefferson University dan Hospital di Philadelphia.
Jika anda tahu anda mempunyai apnea tidur, atau anda berdengkur, berikut adalah 11 keadaan dikaitkan dengan berdengkur dan apnea tidur yang anda perlu tahu mengenai. Jika anda tidak pasti, ini harus bangun memanggil anda perlu berbincang berdengkur anda dengan doktor anda.

1. Stroke

Analisa data kesihatan dari satu kajian tidur mendapati bahawa keamatan berdengkur adalah berkaitan dengan risiko karotid aterosklerosis – penyempitan arteri di leher disebabkan oleh deposit lemak yang dikenali sebagai plak – dan hasilnya, strok. Ringkasnya, lebih kuat dan lebih lama anda berdengkur setiap malam, risiko jangka panjang anda yang lebih besar untuk strok. Lindungi diri anda dengan mendapatkan bantuan untuk berdengkur, terutamanya jika anda mengalami rasa mengantuk siang hari, jika pasangan anda berkata pernafasan anda berhenti dalam tidur anda (kedua-dua tanda-tanda apnea tidur), atau jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, seperti tekanan darah tinggi.

2. Penyakit jantung

“Kita tahu bahawa apnea tidur dikaitkan dengan masalah kardiovaskular, seperti tekanan darah tinggi dan penyakit arteri koronari, akhirnya membawa kepada serangan jantung mungkin,” kata Dr Doghramji. Malah, data menunjukkan bahawa orang-orang dengan apnea tidur adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai kedua-dua acara penyakit jantung nonfatal dan serangan jantung fatal. Rawatan untuk gangguan tidur ini adalah berkesan: Kajian klinikal juga menunjukkan bahawa merawat apnea tidur dengan tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP) mengurangkan risiko penyakit jantung anda yang orang tanpa apnea tidur.

3. Aritmia

Orang yang berdengkur jangka panjang atau risiko apnea tidur membangunkan irama jantung yang tidak teratur, atau aritmia. Para penyelidik telah mendapati bahawa orang dengan apnea tidur adalah lebih cenderung untuk mempunyai episod fibrilasi atrium, jenis yang paling biasa aritmia, daripada orang yang tidak atau orang yang apnea dirawat dengan CPAP. Apnea boleh menjejaskan sistem konduktif jantung, kata Doghramji. Atau ia mungkin lebih biasa kerana apnea tidur obstruktif muncul untuk membesarkan atrium kiri sepanjang tempoh masa yang panjang.

4. GERD

penyakit refluks gastroesophageal, atau GERD, adalah sangat biasa pada orang dengan apnea tidur, Doghramji berkata. Orang yang mempunyai apnea tidur juga mungkin mempunyai GERD kerana cara bercelaru di mana kerongkongannya menutup sementara udara masuk dan keluar semasa tidur, menyebabkan perubahan tekanan yang boleh menghisap isi perut mereka kembali ke dalam esofagus. Kedua-dua GERD dan apnea tidur yang berkaitan dengan berat badan berlebihan dan kedua-duanya kelihatan berkurangan sebagai orang kembali ke berat badan yang normal.

5. Kecederaan

Ini adalah salah satu bahaya yang lebih serius kurang tidur disebabkan oleh berdengkur atau apnea tidur. mengantuk siang hari boleh menjadi begitu kuat bahawa ia meletakkan anda dan orang di sekeliling anda berisiko, kata Doghramji. Jika berdengkur atau apnea tidur meninggalkan anda letih, anda menjalankan risiko tidur, mungkin semasa memandu. Analisis maklumat kesihatan dan memandu data untuk 618 orang dewasa lebih 10 tahun menunjukkan bahawa rakyat sleepier merasakan pada siang hari, lebih besar risiko untuk kemalangan kereta. Risiko ini juga lebih besar jika orang memandu bersendirian.

6. Isu Kesihatan Mental

apnea tidur boleh menjejaskan mental kesejahteraan anda, yang membawa kepada isu-isu dari sifat mudah tersinggung kekurangan tidur untuk kemurungan yang serius, Doghramji berkata. Malah, hubungan antara apnea tidur, berdengkur, dan kemurungan yang mantap. Satu kajian baru-baru ini 74 snorers menunjukkan bahawa rakyat mengantuk lebih siang melaporkan, lebih besar peluang mereka juga mempunyai ringan kemurungan atau keresahan gejala. Penyelidik masih untangling hubungan ini, tetapi merawat apnea tidur seolah-olah untuk membantu meringankan kemurungan.

7. Sakit kepala

Adakah anda sering bangun dengan sakit kepala? Ia bukan hanya dari pasangan anda mengadu tentang berdengkur. Menurut kajian yang diterbitkan baru-baru 268 orang yang berada snorers biasa, penyelidik mendapati hubungan antara sakit kepala pagi kerap dan gangguan tidur termasuk insomnia dan apnea tidur. Tidak menghairankan, snorers dengan sakit kepala yang kerap dilaporkan kualiti hidup yang lebih rendah berbanding mereka yang kepala tidak menyakiti.

8. Nokturia

Bangun untuk menggunakan bilik mandi dua kali atau lebih malam adalah keadaan yang dipanggil nokturia. Bagi sesetengah orang, ini termasuk kehilangan kawalan pundi kencing. Ia juga dikaitkan dengan berdengkur dalam kedua-dua lelaki dan wanita. Kajian menunjukkan bahawa lelaki berusia 55 yang bangun kerap untuk membuang air kecil lebih mungkin mempunyai kedua-dua pembesaran prostat benigna dan obstruktif apnea tidur. Satu lagi kajian menunjukkan kaitan yang kukuh antara kedua-dua syarat.

9. Kepuasan seksual kurang

Satu kajian ke atas 827 lelaki yang lebih tua mendapati bahawa lebih banyak dan lebih kuat mereka berdengkur, semakin besar kemungkinan mereka untuk melaporkan tahap yang lebih rendah kepuasan seksual, walaupun analisis klinikal kesihatan mereka tidak menunjukkan tanda-tanda fisiologi tindak balas seksual dikurangkan. Ramai orang yang begitu terjejas oleh dengkuran mereka bahawa mereka tidak mempunyai keinginan untuk hubungan intim dengan pasangan mereka, menjelaskan Doghramji. Rawatan untuk gangguan tidur biasanya boleh mendapatkan anda kembali ke dalam permainan.


10. Komplikasi janin

Berdengkur semasa trimester terakhir kehamilan biasanya disebabkan oleh pertambahan berat badan. Yang lebih membimbangkan, kata Doghramji, adalah bahawa dengkuran ini juga disertai dengan peningkatan risiko untuk komplikasi janin. Sambungan tidak jelas lagi, tetapi ia mungkin tidak menghairankan memandangkan jalan yang terganggu tidur seperti memberi negatif hampir setiap aspek kesihatan. Wanita yang berdengkur dengan kuat semasa mengandung perlu berbincang dengan doktor keluarga atau ob-gyn.

11. Berat berlebihan

Separuh daripada orang yang kelebihan berat juga mempunyai apnea tidur, kata Doghramji. Ini adalah sebahagiannya kerana berat tambahan yang mengumpul di leher, menjadikannya lebih sukar untuk mengekalkan pernafasan pada waktu malam. Berita baik adalah bahawa kehilangan berat badan meningkatkan gejala-gejala yang berkaitan dengan tidur gangguan. Jika anda mempunyai berat badan berlebihan dan pasangan anda atau ahli keluarga yang lain mengusik anda mengenai berdengkur, berbincang dengan doktor anda tentang rujukan kepada seorang pakar tidur. Sama ada anda berdengkur ringan dan indah, atau orkestra, rawatan akan membawa anda (dan keluarga) untuk tidur semula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.