B-Complex Shaklee Untuk Cergas Bertenaga

Vitamin B-kompleks adalah larut air, bermakna badan tidak menyimpan mereka, dan mereka berfungsi dalam pelbagai peranan dalam proses metabolik. Lapan vitamin B membantu makanan memeluk badan ke dalam bahan api untuk menghasilkan tenaga dan memainkan peranan dalam metabolisme lemak dan protein, dan pengeluaran neurotransmitter, dan adalah penting untuk berfungsi dengan baik sistem saraf. Empat daripada vitamin B memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga: thiamin, riboflavin, niasin dan B-6.
Thiamin
Thiamin, atau vitamin B-1, fungsi di dalam badan sebagai koenzim untuk pengeluaran tenaga. Koenzim A adalah molekul penolong bagi fungsi biologi. Thiamin memainkan peranan dalam mogok karbohidrat dan asid amino untuk tenaga. Adalah penting untuk mengekalkan fungsi yang betul sistem pencernaan, saraf dan jantung. Kekurangan thiamin boleh menyebabkan kelemahan, keletihan, psikosis dan kerosakan saraf.

Riboflavin

Riboflavin berfungsi sebagai ko-enzim penting untuk pengeluaran tenaga dan membina tisu-protein, menjadikannya penting untuk pertumbuhan tisu dan kesihatan. Ia memainkan peranan penting dalam metabolisme lemak, protein dan karbohidrat. Kekurangan riboflavin jarang berlaku kerana ia banyak terdapat dalam sumber makanan. Kekurangan yang teruk membawa kepada sakit tekak, mulut luka, radang lidah, gangguan kulit, anemia dan gangguan saraf periferal.

Niacin

Rakan Niacin dengan riboflavin dalam sistem metabolik yang mengeluarkan tenaga, dan juga terlibat dalam DNA dan kalsium mobilisasi dalam badan. Peranan utama lain niasin adalah dalam sintesis asid lemak, kolesterol dan sintesis hormon steroid. Kekurangan hasil niasin dalam keadaan yang dikenali sebagai pellagra. Pellagra dicirikan oleh dermatitis, demensia, cirit-birit, lemah, vertigo dan, dalam kes-kes yang teruk, kematian. Kekurangan niasin adalah jarang berlaku di negara-negara maju dan biasanya adalah hasil daripada penyalahgunaan alkohol.

B6

Vitamin B6, juga dikenali sebagai pyroxidine, disimpan dalam tisu di seluruh badan dan memainkan peranan dalam penyerapan asid amino, pengeluaran tenaga, pembentukan sel darah merah dan pembentukan niasin. Ia juga aktif dalam pecahan karbohidrat dan lemak.

Pertimbangan

Thiamin, riboflavin, niasin dan B6 semua memainkan peranan dalam pengeluaran tenaga. Sebagai vitamin larut air, ia dikumuhkan oleh badan melalui air kencing apabila mereka tidak digunakan. Bagaimanapun, keempat-empat juga boleh menjadi toksik jika diambil dalam kuantiti yang besar. Rujuk kepada doktor anda pada jumlah yang disyorkan setiap vitamin sebelum memulakan regimen

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.