Bahaya Bahan Penggalak Kanser Dalam Produk Tempatan

Inilah silapnya retailers pharmacy dan juga pengeluar kosmetik.

As UPM graduate in industrial chemistry and pengalaman kerja beberapa tahun, memang pengeluar dan retail chains ambik untung besar dalam formulating their products.

Sedih dulu masa kerja, rasa macam we are so small nak bersuara, why we still producing benda yang berbahaya untuk consumers yang mostly pakai beli je kat luar sana.

Genetik masyarakat sekarang, sebab dah biasa exposed to chemical cosmetics, jadi bila lahirkan anak, peluang untuk dapat disease macam asthma dan eczema is sgt tinggi.

Tgkla ni jumpa kat Watson today, brand yang siap ada pelekat kata herbal tapi pusing belakang masih lagi using parabens, type long chains -methyl dan -propyl. Dua2 ni sah2 carcinogenic.

Paraben ni diorang masukkan dalam product untuk elak pembentukan bakteria dan increase shelf life, tu je! Murah plak tu. Nasib baik dia listkan, tapi percentage allowable ke entahla, production selalu nak kejar target je, team qc plak selalu kena bantai ngan kilang, my experience la.

Tapi kesannya to pengguna is high risk untuk have endocrine disruptors, senang cakap dia akan terkumpul dalam badan dan akan serang sistem normal hormon dan hormon pula drives all the functions dalam badan kita.

So akan terganggulah body development, gangguan sistem reproduction dan brain function. Do you noticed nowadays kids having problem to concentrate on their study, this could be 1 of the source. Kalau perasan juga zaman sekarang kahwin pun tak macam dulu, anak boleh cecah 10 sampai belas2, selain faktor ekonomi la.

Paling teruk to ladies lah sebab when estrogen affected, paraben molecule akan contribute untuk development of breast tumors. Dan FDA boleh komen lagi cakap no risks.

To babies pula, soft new skin lagi risiko untuk absorb racun tu and leave reaction to their brain ataupun kulit.

Himalaya kan brand herbal, katanya

Kalau ragu-ragu, paling senang elakkan beli, jangan guna! Hidup zaman sekarang, yakin sgt ke imun kita tu kuat?

Post ini adalah untuk berkongsi precaution steps, bukan guna sekali terus terkena, tetapi risiko tu ada kalau kita guna hari-hari selama bertahun-tahun.

(Rujukan: https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.htm & hasil perkongsian ilmu yang dipelajari)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155746437207198&id=716912197

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.