Banyak “A” Belum Tentu Cemerlang ?

Terdapat pendapat umum bahawa jika anda belajar bersungguh-sungguh dan siswazah dengan “diploma A,” ia akan menjamin anda akan mencari pekerjaan yang besar yang membayar dengan baik. Malangnya, realitinya adalah berbeza. Walaupun, kebanyakan jawatan memerlukan anda mempunyai diploma, tiada siapa yang akan melihat melalui gred anda. Apabila anda lulus, satu-satunya perkara yang penting ialah pengetahuan anda dan keupayaan untuk beroperasi dalam sistem.
Jadi mengapa pelajar yang anda hampir tidak boleh mendapatkan mereka “C” pada akhir semester yang berjaya menjadi super berjaya? Mari kita lihat melalui 7 sebab mengapa “C” pelajar akan menjadi orang yang paling berjaya di dunia.

1. Mereka memahami apa yang mereka mahu lebih awal daripada orang lain

“C” pelajar tidak menghabiskan banyak masa di kelas-kelas yang tidak perlu kita semua perlu. Jika anda cuba untuk menjadi juruteknik, anda jelas tidak perlu menulis seratus esei menjengkelkan tentang budaya dan pengalaman musim panas anda.
Mereka berhenti mengambil kelas dan tumpuan yang diperlukan mengenai perkara-perkara yang berkaitan kerjaya-yang boleh membantu mereka semasa kerja-kerja mereka. Dunia inovator terkenal dan usahawan Steve Jobs pernah selesai kolej dan berjaya ke atas industri IT hanya kerana dia telah memberi tumpuan kepada melakukan apa yang dia suka. Dalam ucapan beliau yang terkenal kepada graduan Stanford beliau menekankan bahawa “Satu-satunya cara untuk berjaya, adalah untuk suka apa yang anda lakukan. Teruskan mencari, tidak menjelaskan “.

2. Mereka mendapat pengalaman tangan pertama.

Kebanyakan “C” Pelajar mula bekerja lebih awal daripada rakan-rakan mereka, yang merendahkan tanda mereka kerana mereka perlu skip kelas untuk mencari rezeki. Pada masa yang sama, mereka mendapat pengalaman berharga setiap “A +” graduan yang hilang. Dan kita semua tahu bahawa anda kurang cenderung untuk disewa tanpa pengalaman yang sebenar.

3. Mereka membina rangkaian.

Walaupun “A” pelajar terperangkap pembelajaran mata pelajaran yang tidak perlu, pelajar C membaca tan sastera berguna dan berkomunikasi dengan berpuluh-puluh orang setiap hari. Dalam kehidupan sebenar, mengetahui orang yang kuat serta keupayaan untuk berkomunikasi boleh membuat perbezaan dalam kerjaya anda.

4. Mereka tahu bagaimana untuk menikmati kehidupan.

Ketika di kolej, mereka melawat pihak dan datang kepada pelajaran sedikit mabuk sedikit, walaupun demikian, mereka menikmati kehidupan mereka. Sama berlaku apabila mereka mula bekerja. Secara mudah: orang bahagia adalah lebih berjaya daripada mereka yang tidak. Ia berlaku kerana mereka seronok sekitar, pemain pasukan proaktif yang akan bersorak sehingga seluruh pasukan, yang merupakan salah satu kemahiran yang terbaik bos anda boleh mencari. Tekanan, orang negatif, tidak kira berapa bijak mereka tidak akan berada di dalam senarai atas calon.

5. Mereka mencari penyelesaian paling mudah.

pakar komputer jutawan Bill Gates adalah salah satu daripada ramai orang yang berjaya yang tidak boleh menunjukkan dengan tanda kolej mereka. Walau bagaimanapun, beliau berjaya sampai ke atas dengan membina Microsoft, salah satu daripada syarikat-syarikat IT gergasi. Bill Gates adalah sangat berfikiran terbuka dan tidak seperti orang lain, dia tidak pernah melihat gred atau diploma. Selain itu, beliau berpendapat ia adalah penting untuk berfikir di luar-the-box. Salah satu petikan yang terkenal: “Saya akan sentiasa memilih orang yang malas untuk melakukan kerja keras. Kerana dia akan mencari cara yang mudah untuk melakukannya “.

6. Mereka mengikuti impian mereka.

Sebahagian besar kejayaan datang dari kasih sayang yang kamu lakukan. Apabila kamu masuk ke kolej anda sangat muda dan mungkin tidak memahami apa yang anda benar-benar perlu. Itulah sebabnya ia adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak diwajibkan untuk mengikuti pilihan yang anda buat apabila anda adalah 18 atau lebih teruk lagi, jika ibu bapa anda dibuat untuk anda. Lihatlah jutawan termuda perempuan Elizabeth Holmes, yang merevolusikan bidang perubatan. Dia digugurkan daripada Stanford, salah satu kolej yang paling berprestij untuk mengikuti impiannya. Satu lagi contoh yang baik adalah semua terkenal keseronokan kekasih Richard Branson, dia jatuh sekolah pada usia 15 tahun, kini dia menguruskan sebuah syarikat udara gergasi “Virgin.”

7. Mereka memahami apa yang ia adalah untuk berjuang.

Kejayaan memerlukan kecerdasan emosi, ketabahan, semangat dan yang paling penting, keupayaan untuk mengatasi kegagalan. Dalam perniagaan dan juga dalam kehidupan, anda akan melalui turun naik tidak kira apa gred anda mempunyai di kolej. “C” pelajar menjadi lebih berjaya kerana mereka tahu apa yang dimaksudkan dengan berjuang, bermula dengan lulus peperiksaan dan berakhir dengan mencari wang untuk memulakan perniagaan mereka sendiri.
Pada akhir hari, gred hanya nombor. pencapaian sebenar adalah untuk menjadi seseorang dalam dunia yang nyata. Dan, jika anda lulus dari kolej dengan gred yang lebih rendah, tidak berputus asa. kehidupan sebenar dan pengajaran sebenar berlaku apabila anda meninggalkan bilik darjah.
kredit: lifehack

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.