BDIG dan Grow Asia Capital Scam Terbaru ?

Selama 2 tahun lebih bermaustatin di Sabah ni. Macam macam jenis scam orang tanya saya. Yang terbaru BDIG dan Grow Asia Capital.
.
BDIG dah keluar alert oleh bank negara. Grow Asia ni saya tak pasti. Mungkin baru ataupun tak berapa famous lagi.
.
Bila bercerita pasal pelaburan ni, boleh periksa dahulu checklist Ni:
.
.
High Risk High Return.
.
Skim pelaburan ala-ala skim cepat kaya, sememangnya High Risk. Risiko hilang duit, risiko diserbu, risiko syarikat lari, dan risiko mcm2 lagi.
.
Too good to be true.
.
Pelaburan terlalu bagus seperti jaminan modal tak hilang, jaminan beli balik pada harga asal, dividen 3.5% sehari, sebulan 105%. Setahun? 1,250%… Wow!!!
.
.
Jika ada unsur sebegini, selidiklah terlebih dahulu di Bank Negara atau Security Commission. Semak dahulu.
.
Jangan nafsu tamak haloba menguasai kewarasan. Bila dh periksa, barulah buat keputusan. Masalah terjadi bila ramai ramai yg kena TAK periksa dulu dgn pakar dan pihak berwajib.
.
Kalau betul wujud pelaburan yang untung macam ni. Tak perlu susah susah KWSP, ASB, Tabung Haji dan sebagainya melabur di Bursa Malaysia. Masuk skim je dah cukup..

Adli Ishak

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.