** Disneyland the happiest place on earth – Part 1 **

Assalamualaikum kawan2 semua….sperti yg d janji kan ak nk story about Disneyland + California Adventur Park

ni entry ak psl Disneyland…ni story psl disneyland dlu k…korang bleh la bace2 dlu..nti ak wat entry pic2 disneyland plak..senang skit keje aku n cepat…even dh beberape bln ak blik mlysia masih x bkesempatan nk masukan entry psl Disneyland the happiest place on earth..2 trade mark die….mmg pon…time aku travel ke CA kpla otak aku tengah serabut…pikir kan masalah yg mcm2 itu…mmg tansion ade sedih ader,pening pale ak memikirkannye.mber2 ade ckp lupe kan prob ak seketika n enjoi..but b4 ak smpai tu ak rase x mungkin aku bleh lupakan prob yg membelengu ak masa itu….tp bl korang jejak je kaki ke disneyland ni…semua prob pupp…ilang dr ingatn…mmg gumbira rasanye atiku….thanx 2 along n abg adli coz sudi bwk aku jauh2 berbatu2 berjam2 dr Bend,Oregan ke LA,California….

korang tau…prjalanan kite org dr umah along ke LA almost 2 hri tuk smpai ke Disneyland…kite kami brtolak dri umah pgi ari selasa n arive at Orange County ptg rabu..huhu..penat nye mmg x terkata…tp bg along n fmly depa dh biasa travel berjam2 ni…kite org bwk RV tarik blkang red car…so xyah kluar duit nk sewa hotel mahal2 kan..lgi pon kami plan berkkmpung kt Orange County 4 1 week…mcm2 plan dh de…ape la plan kite org kan????

hehe…mule2 plan along n abg nk bwk aku g pusing2 1 CA…tp last min plan tuka bl abg g jmp travel agent tuk amik map CA…de pakej 5 hari ke disneyland tp byar pd harga 3hri d disney land…so plan nye…kite org lepak kt disnyeland tuk 5 days….5days kat disneyland beb…adoi….x leh nk byng kan…mmg sernok..dpt main puas2…b4 ni along ak ckp depa just g for 1 day only…bnyk ride n game yg x smpat nk naik…tu dr pgi smpai mlm buta kul 12 tu..besar x besar disneyland mmg x tau nk ckp..negok map pon sudah le luasnya…

ok hrga tiket tuk sowang klau sehari masuk dr pgi smpai mlm x silap aku……70USd..so dlm RM247..hehe…mahal kan….so hrga yg kami byar p’pson ialah 170USd tuk 5 hari kat disneyland…so hrga total dlm RM 600…kuang3…terbeliak mate negok angka tu…tp bl d pkir2 bl lgi bleh g kan…so ak join jgk….maunye x…along ckp org mlysia yg selalunye dtg bercuti n semata2 nk dtg disneyland ni hrga flight+hotel+makan minum+tiket disnyland ade la lbh kurang rm20ribu abis…terngaga aku dngor..kuang3….

ok selain dr disneyland yg selalu la kite dngar tu kan, bertentangan dgn nya ialah California Adventure Park..x silap aku siap d bina taun 2000 kot…so sp2 yg amik pakej tiket mcm kite org tu bleh la selang seli ke disneyland(DL) n clfornia adventure park(CAP…pnjang nk naip blik)..so ni 1st time along ak enter CAP..DL de la kot nk dekat 4 ke 5 kali depa g spnjang 6 taun duk US….so b4 depa blik terus ke mlysia..last g DL semula…tujuannye..nk bwk Thaqif yg si kecik tu skrg dh 5 taun…b4 ni depa g Thaqif bru 2 taun..so bnyk ride yg die x leh naik coz xckup umo n naqib x melepasi had ketinggian….along pn bnyak le ride yg x leh nk naik kn jaga ank2nyee…..so kali ni g DL mmg taram abais abisan la naik semua game…smpai de yg kite org naik 2 3 kali klau yg best….

so kite org d side 3 hri DL n 2 hri CAP…tp klau nk d ikut kan 5lima hri kite org g DL…nape???coz DL buka dr awl pgi kul 9am smpai 12am…huhu…tp CAP plak dr kul 9am smpai 8pm..so pas abis lepak2 kt CAP kite org enter plak DL layan ride2 ke negok bunga api yg mmg cantik giler x mcm bnga api merdeka or taun bru kat mlysia….dienye goldaz mmg cantik sprkling…di taja oleh HONDA..kaya we honda sponser evry night tau firework tu..n slama stngah jam plak tu…klau mlm ni sejuk skit kn nk layan ride2 outdoor ni..tu yg bleh sunburn kami sminggu stay kt DL & CAP….summer la katakan…tp untung tau..just time summer je ygde firework n tutp smpai kul 12am..klau x summer tutp kul 8pm n de ride yg d tutup sbb2 keselamatan..mcm time spring sure licin kan ride2 yg gn rail ni…so no2…dengrs…..

California ni bawah Oregan n smpadan antara Maxico n US…sbb tu klau korang dpt negok name2 tmpt dlm CA ni de pngaruh dr Maxico..mcm LA sndrik…LAs Angeles…’the angle’ dlm spanish…maxico kini d pngaruhi oleh bahasa spanish krn smasa mereka d jajah oleh spanish mrka x d bnarkan bcakap dlm bahasa ibunda merka…so LA ni klau negok map US mmg dh nk hampir dngar Maxico…tp spnjang brkmpung kt DL..hero2 ni suke akan lego..so klau x g Legoland x sah…Legoland aslnye dr German…So de bebrpe negra je yg de Legoland..kt UK, US, German n 1 lgi x ingt kt mn..n dngar kate mlysia pon bkal bina Legoland kat Johor x slap aku..benar x tau tidak ak kurang pasti….

so smpai Orange County ari rabu ptg kami terus chekin kt RV park…sni Rv park mmg bnyk..coz org US ske travel bwk RV yg mcm2 saiz ader…dri sekecik2 mcm van hingga sebesar2 mcm bas expres…der yg jdikan sbgai rumah terus…so aritu rabu kami just lepak2 mandi swimngpool n berehat amik tnaga nk berkawat dlm DlL esknya…so Khamis DL selang dngn CAP ari jumaat…sabtu kami g Legoland coz only that day je ade firework…Ahad g DL blik n Isnin g CAP 4 the last time..huhu..n lAst day selasa g DL blik tuk abis kan tiket yg last…..mule2 yg last day selasa tu abg adli ckp nk g down town kt LA…round2 g beverly hills…alah tmpat2 kediaman artis yg kaya raya tu..tp x berkesempatan coz kite org g gak Disneyland….

evry day kite org akn kluar seawal yg buleh la kan..kuang3..so mknanya x la awl mn kan..mklumla evry night blik kul 12am..kire last gate nk tutup dh la…mmg evry dy kite org main puas2 letih2 pon gagah kn jugak..maunye dak…kenang kn tiket yg mahal itu..huhu..tp mmg berbaloi…toilet die mmg selesa n best…very clean n clear…evry toilet tuk boy n girl kn de difrent name like fantasyland prince n pricess or king n queen or ape lgi ek ak dh lupe…cam menarik je kan with the pic of king n queen..semua ride dlm DL ngan CAP korang bleh naik bnyak kali pn x per..tp nye mn2 ride pon semuanye penuh n org berbaris pnjang…itu yg x tahan…kn ngan summer….org putih depa x per la pkai seksi meksi…kite ni org islam…kn jaga pkaian kite kn even panas mcm mn pon…cumanye…x d galakan pkai berlapis2 la…huhu…mau pengsa ooo….tp kt US panas die x mcm panas kite kt Malaysia…klau kite sni sure dh peluh menimba2 ak rase…tp sane panas kering..so bju korang akn still kering even panas…heheee….tp peluh la jgk skit2 kn…

aduhaiii…klau negok blik pic2 rindu rasenye bla terkenang time bersuka ria gi sana….rase cam nk g blik…tp x berkemampuan dah kot klau semata2 nk gi Disneyland…..tp mmg best giler….enjoy sngat2…tu la abis muke ak n along smpai burn…tu pon dh berlumuran kite org buh sunblock…wajib okes….coz mathri kt sana terik akn mnyebabkan canser if kite x lindungi ngan sunblock…so evry 2 hours akn lumur kn blik sunblock pd tmpat2 yg terdedah matahari cam kaki, muka n tngan…klau badan kite berlapik cam pkai baju so 80% dh terlindung dr pncaran matahari..so selamat…tp still kn buh gak…n jgn lupe hand senetizier….mklumla..time tu still H1N1 dh ader..tp so far aku n parents ak g sana Alhamdulillah la…semua ok…x demam teruk2 pon..just flu skit coz perubahan cuaca kn…

CAP just depan DL je…still car park yg sama n gn tram yg sama….korang tau…punya la sistematik DL ni….kan pngunjung berduyun2 pnya rmai…tp x dak pon jam tau cam mlysia ni..bkn la memuji tp mmg betoi…pemandu2 die sungguh berhemah n berdisiplin…start masuk je tmpt park kereta korang akan line up ikut barisan…so bl time park staff die org akn tungu n beri arahan masuk 1 persatu kereta yg dtg…so dlm msa 5 min semua kereta yg bru smpai akn tersusun rapi…xdak ruang kosong or korang x yah penat2 nk cari tmpat park…semua ikut urutan n xyah berebut2….cukup tuk semua org…cumanye jauh n dekat ngan lif je la..huhu…then time nk balik pon same…still x jam…semua kereta jln elok je…ikut peraturan n xdak potong2 line cam mlysia ni..tu la sbb kite selalu jam…org mlysia pnting kn diri sndri…semua nk cepat je..dh lmbat buat la cara lmbat..ikut line jgn potong2..tansion je klau bwk keter..kite kn jga diri kite..klau kat US pemandu2 akn berhati2….klau korang nk melintas depa akn berenti tau..bkn cam kt mlysia…org nk melintas jln wat x tau jer…cam la die sowang je ader keter…kan kan kan….ish3…..kite org timur yg di kate kan beradab sopan patut malu dngan org barat yg selalu d kutuk berlaku zalim…sbnarnya mereka lebih bertimbang rasa n friendly….so bla aku g travel tmpat org bru ak tau knapa mereka bleh maju kedepan n kite masih mundur….jgn salah kn org lain..tp slah kn diri sndri n tnya ape yg diri kite dah lakukan untuk kebajikan or msyarakt or untuk memajukan negara kite…jgn main tuding jari je x mngaku kslahan sndri…
okes citer psl CAP…ni kire teampark cam DL gak..iyer la bwh owner yg sm…so crctor cartoon yg dr Disney movie gak…tp ride yg berbeza…de dlm CAP ni ride die lgi mncabar kepala lutut korang..de yg nk tercabut nyawa pon ader…kite ride2 die the lates nye la dr DL…rolecoster kat CAP mmg best giler….pusing 360drjah tertongang tongeng korang di buatnye…mmg giler ah…game dlm die best gak..tp time aku g tu depa de nk tmbah lgi ride tuk mermaid plak…so x berkesempatan la ak nk negok cam ne rupenye kan…huhu…CAP pon org berduyun2…bkn jer kanak2 yg bersuka ria…1 hole fmly bleh enjoi sm…tp klau bwk baby xdpt la den nk nolong kan…halus sngat le korang nk bg naik ride2 yg nk luruh jntung tu..tp yg slow2 ok la..tp budak2 kecik g x baper best..depa bkn ingt pon..nk bwk klau dh drjah 1 ke…ok la..depa akn enjoi giler2…mak pak pon enjoi sme….n x terkecuali gak couple2..mmg bnyak ah…org2 Arab pon rmai..tp sombong giler ar..ape ingt korang je mampu g DL tu..kan bg depa spe2 yg bleh g oversea tu kire org kaye raye la..tu yg blagak semacam je…mcm mn ak x kate org putih lebih friendly….sumbung betoi tu even sesame islam..so ape ingt depa tu hebat sngt…cessss…..oklah..abis dh kot entry Disneyland part 1..nti aku up pic plak…bnyak sngt pic pon..hope bleh masuk ..huhu…tataaaa…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.