** Disneyland Picture of Part 1 **

Mari kawan2 kite jelajah 1 Disneyland tuk hari pertaman…hehe…

Your Summer guide to Disneyland Park….senang ok klau de bnd alah ni..xphy gn GPS smua..huhuhu….korang bleh dpt kn time nk scan tiket masuk…so amik la bper bnyk korang nk..aku amik berkeping2…sshuu….
Tram ulat bulu..hehee..tram ni pnjang n kegunaan die mngangkut pngunjung2…very the sistematik ok…mmg korang x kan pening2 pkir tmpat park…semua dh tersedia dgn baik…

Along n Afif…mcm mak ngan ank x???heerrmmmm…..jeles i ngan ke awetmudaan nya itu…

Tiket masuk ke Disneyland….jom semuaa…..huhu..ak pilih mickey n minnie..de lgi donald n daisy, goofy n mcm2 lgi..

ok ni blkng tiket korang bleh negok pakej yg kiter org amik… “5Days for 3Days”…harga 179USD..di byar oleh………… 🙂 Ages 10+ kire normal price…so bdk2 bwh 10+ je bru dpt price kanak2…so untung kan DL…nasib ank sedara ak sowang je yg dh lpas age 10+…

Kaunter tiket or pintu masuk utama….
Jeng2…Welcome 2 Disneyland kawan2…
nmpka x pic mickey yg depa tanam tu..along ckp evry time along n fmly dtg DL sure bertukar2 wajah mickey tu..


Ngah tunggu Abg Adli g sewa stroller DL….mcm2 kemudah d sediakan..bkn je stroller for baby yg smpai dak umo 8 9 taun pn bleh duk..jgak de sedia kan wheelchairs,smoking area(kat US korang x leh senang2 g smoking tmpat terbukak k…de spcial area k…)
masing2 pegang 1 maps…nk taram game ape nk main dlu…ok bru 1st day..kite ader 4 more days 2 go….

You’re Invited!….Celebrate Today….
Downtown Disneyland….. cntik bgunan2 die…semua ni kedai2 souvenir yg klau korang masuk mmg perrhh…cantik betoi dlm die..ala2 cter ingris zaman2 dlu…very exclusife..tp brng yg d jual sme je hrga kat dlm store yg ader kat DL..
with Mr Walt Disney n Mickey…

Mark Twain Riverboat..

ni ride The Many Adventures of Winnie the Pooh…

mcm ni la dlm die…. d tmbah dgn suare2 pooh n friends sdng brcakap…

Pooh Corner…..ni slh 1 souvenir shop yg ader..

Splash Mountain….ride ni cam yg kat genting tu korang nek ats kayu then akn jatuh dr ats ke bawah akn mnyebab kn korang basah…huhu…along aku ckp tobat x mo nek ride yg nk tercabut nyawa cam ni lagi…hehee…tp yg ni mmg lgi best…so kami amik fastpass…so de sjam lgi kite org naik ride lain dlu….antaranyaaa….

Davy Crockett’s Explorer Canoes
time 2 ride a canoes….ride ni kbetulan org x rmai coz de la dlm 3 4 canoes skali jln..so tu yg cepat….

Dayung laju2…kuatkan otot2 tngan anda…muhahaa…giler weii..penat time ni kn dayung rmai2…depan n blkang canoes ni de guide yg control n bg arhan pd kite…so spnjang mndayung tu mcm2 pmandangan yg kite bleh tngk d sekitarnya….

Canoes ala2 citer Pochahontas gitu…huhu…tp nasib x dak buaya dlm sg ni…time ni kan summer panassss…so rase cam nk terjun mandi je..kuang3….
Pirates of the Carribbean….
ni pon kn line up pnjang tau..ride ni kite duk dlm boat then dlm tu de citer psl movie2 Pirates of the Carribbean….character die semua patung2 yg bergerang n cam real…ala2 patung lilin tu…so de la aksi2 tmbak2 cam dlm movie..best n it’s in door..so sejukkkk…

Haunted Mansion
pastu sblh ride Pirates kami naik ride Haunted Mansion…ni pon indoor…kbnyakan ride DL indoor so mmg best la…korang x yah penat2 jln just duduk n korang akn di bwk tuk saksikan show yg berkaitan….
ok ride ni ala2 umah hantu gitu..tp umah hntu ni best giler..cam real…korang pnah negok citer Harry poter???tngk x hantu2 die yg terbang2 tu…so ala2 gitu la hantu2 dlm Haunted Mansion ni…bergrak n terbang cam byang2…ngan makan n bersembang..best2…

Hungry Bear Restaurant
so dh penat naik 3 4 jenis ride sblh pgi so kite mkn dlu…lunch time…makan ape tu kak… tngok la si Thaqif tu topi nye smpai xnmpk mata..huhu..

Price of the food bleh tahan..n ingat yg HALAL sjer…huhu..

Disneyland Railroad
Dah penat2 kite jln panas2 ni n keyang pas makan..ape kate pusing2 nek DL railroad pusing2 amik angin smbil take a break…
tunggu train x smpai2 lgi…kite rest lgi..huhu…pnjang wei..nk nek train pon berbaris…

tengok la…sudah ader yg terkulai layu kletihan…hehe

Ni la rupe fastpass klau korang nk naik ride tnpa perlu berbaris pnjang d bwh panas mntari…so fastpass ni bleh d gna kan dlm tmph sejam dr time yg die bg…so time nk tungu korang nye turn naik ride ape lagi..bleh la g cri ride yg x rmai org or..g shoping dlm DL…
Indiana Jones Adventure…so bnyk2 ride semua si Thaqif bleh naik coz dh melebihi ketinggian yg d sarankan (min height 117cm)…tp ride indiana jones die x leh naik…so 1 ni je yg die x naik..kite org naik ride ni smpai 2 or 3 kali x ingt..mn ride yg best naik bnyk kli tp ari lain2 la…huhu…
show ni x silap ak start kul 5pm tp org dah berduyun2 lepak tepi2 jln tu nk amik tmpat or port yg best2 seawal 3.30 or kul 4pm…huhu..kalau x mmg duk blkng2 je la…

Tararaa!!!!! ini la shownya… Celebrate a Street Party

yaaa…mari kita menari cacaaa….agak2 baper ek gaji penari2 DL ni???dpt ari2 masuk DL pon dah best..

Mickey n Friends pon ader join menari….so jgn lepas kan peluang…

Pluto 1 of the character from Disney…

Ending of the show…every day n every time street party berlansung akn kluar bnd2 ni….then dgn profesional nye pekerja2 die….vakum n tukang sapu smpah dh bersedia nk sedut bnd2 terbang tu bg bersih…so after the show mmg clean n clear jln cam x dak show….

1st day x bleh nk bujet lgi..so kami blik tuk makan makanan yg d masak dlm RV kat keter,kire bwk bekal le nk save bujet..timeni muke sowang2 dh lapo giler..smbil blik solat mgrib n isyak dlm keter b4 smbung night show plak…hehe…muke letih ye kak long…

malam time…so posing lgi…smbung lgi ye kawan2 jln2 kite..so show mlm yg best org tertungu2 iyelah fire work nye yg mmg giler cntik dr mlm2 merdeka pnya firework..huhu…agak sejuk..so kn bwk sweater….name je summer tp mlm ko terketar2 jgk… tp just mlm ni je nasib kite org bwk sweter swang 1…tp mlm2 seterusnya ok jer udara yg nyaman…

1 of our mission….penny mechine….korang tau pe bnd ni??ok klau korang de duit 1sen tp US pngil penny+dua keping quater(kite sni 20sen) then masukn dlm mesin itu lalu de pusing2 kan di kiri or kann kotak mesin tu tuk hasilkan souvenir dr satu2 tmpat..so kt DL banyk mesin ini mknya bnyk la penny n quater korang kn labur kan…huhu..tp evry place kite org g kite org buat penny ni n buh dlm penny book…

time ak dtg ni bru dak2 tu excited nk wat bnda alah ni..klau x along aku ckp pas buat tah letak mana nye…ni siap sowang 1 der penny book..
huhu…agak jauh la dri lokasi nye…coz dh agak lewat tuk menyelit2 masuk kan..org berduyun2 nk dpt tmpt dpn2 tu dr kul 7 ke 6 pm dh tunggu.shownye..kul 8.30 or 9.30pm…sakit pale wei kn langut nk negok bunga api nye psl…stngah jam tu smbil berdiri lak…adoiii…

Dumbo the Flying Elephant
ak layan kn si Thaqif ni..coz die x leh naik sowang2…time ni just aku along n thaqif…abg adli, afif n naqib g nek ride lain…xingt dah ride ape…bnyk sngt dlm DL ni…
ni dlm kwasan Fantsyland..so dlm kwsn ni ride die cam snow white,peter pen,King Arthur Carrousel(mary go round),Pinocchio’s, Mr Toad’s wild ride n mcm2 yg bkaitan yg fantasi la….peter pan nye ride best..ko rang terbang2 nek kpl cam citer die tu…so cam korang terbang kat awan n tngk dr lngit bndar2 kecik je kat bwh…ride ni siang ke mlm ke mmg giler pnya rmai..kami dpt nek ari last…

last ride 4 the night… King Arthur Carrousel…..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.