** kaWan baRu tp teLah perGi buAt seLama2nyA ;( **

aku de 4 kawan bru….buat peneman aku d kala kesepian…ahakkss….poyoss….x bernama tp yg spesis angle fish tu aku pngil die angle gk, angle 1 n angle 2..nk buh name cinta tp x sure kejantan betinanya..huhu..n spasng lgi guppy yg 4sure mmg de jntan betina… 🙂

tp itu smlm…ari ni dh tinggal 3….3 ekor ikan…pasangan guppy tu masih bahagia berenang2 seiringan tp si angle 2 xdpt d selamatkn….waaa….:( sedih beb…xdpt nk slmtkn nye..waktu tercungap2 smalam…mmg sian negok die sesak nfas..siap terbang2 lgi…tu lah kn org ckp “nyawa2 ikan”…

so skrg just tingal angle 1 je..tp klu de rezeki aku akn cri psngan tuk angle ek…sekor aku bl rm 1.50 sekor..murah kn kn knnn…be storng angle…dont leave me…..u r the most i syng skrg..ari2 aku ckp ngan angle ni…tny die dh mkn ke..ckup mkn x…angle wat ape ari ni…sian die brnang2 sowang2 eh silap pngunaan bhasa..rosak2…brnang sekor2….tp angle ni mmg x aktiv cam si guppy tu…tp aku suke negok angle..aku akn jaga die smpai besar..kalaau korang nk tau angle ni kalau bela die elok2..mmg bleh besar…nti dah besar aku nk bli akuarium yg kaca plak..bl dh abis sem aku nk ltk kt umah..buh daun2 rumpai..kayu2 semua batu2 cantik…hemm..tercapai ker..smpat ke aku wat tu semua….tp nti kalau aku xmampu nk jaga depa2 ni aku bg la pd sp2 yg bleh jaga ikan2 aku ni…adik muna pon bleh…die pon suke bela ikan…aku pnh negok akaurium umah muna..de ikan tu name..ikan bulu ayam in bm la..klau korang negok mmg sm cam blu aym..die jln kedpn kblkang..aktiv gak..color itam de skit line putih…nk bl ikn ni..tp kn oksigen…korang tau..aku bl ikan2 ni without oksigen yg gn letrik tu..huhu…coz uncle kedai tu ckp mmg angle n guppy bleh idop xdak oksigen tu tp kn rjin tukar air ari2…n aku buh pokok rumpai so tu bleh gnti oksigen pd ikan2 aku ni….tp bkn sbb xdk oksign k angle 2 mati…coz aku g kedai ln pon org tu ckp angle bleh idop tnp ader oksigen letrik tu…

guppy tu dh couple kot ke dah kawin…kuang3..snok skan je aku negoknye…ke hulu ke hlir bersama…mule2 aku letak dlm akuarium bwk haluan masing2…skrg…berkepit2 jer…cume x leh pegang2 tngan kot..depa mn de tnggan kn kn knnn….tp x per..dah kawin kn..ahakkss…kawin dlm akuarium aku laa…bg aku ank bnyk2 k…wat koleksi…nti aku nk tmbh koleksi guppy lgi lah..murah jer..sekor 50sen..depa ni aktif n colorfull..cntik bl kn lmpu..n depa ni suke main selit dlm pokok rumpai aku ni..hehe..

ok lah korang aku nk g tukar air akuarium b4 tido dh keruh je aku negok sb sisa2 mknan depa n kumbahan yg rjin betoi di buang nye..ngah rjin n smngt ni keje nk tukar air je…hehe…

so total aku bl brng ni semua2 rm17..huhu…abis duit blnjer aku 2 ari..ahakkss..

kalau korang perasan dlm akuarium ni de 4 ekor ikan..yg oren2 tu la angle..tp yg dah gol angle yg blah knn skali tu…
ps: muna..insyaAllah akn aku rajin2 tukar air akuarium ni ek..dont b bimbang… 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.