Kebaikan Minyak Ikan Untuk Sendi

Ada beberapa faktor yang menyumbang kepada kesihatan sendi. Omega-3 meningkatkan pergerakan sendi melalui beberapa mekanisme yang berbeza.
EPA dan DHA boleh mengurangkan keradangan. Kajian menunjukkan bahawa EPA dan DHA yang lebih berkesan daripada ALA untuk menurunkan beberapa penanda radang. EPA dan DHA juga meningkatkan beberapa penanda anti-radang seperti IL-10, TGF beta.
Omega-3 asid lemak boleh mengurangkan perkembangan osteoarthritis. EPA dan DHA menghalang ekspresi pelbagai protein yang menyumbang kepada osteoarthritis. Di samping itu, kajian piring petri menunjukkan bahawa ALA dan EPA mengurangkan kedua-dua kemusnahan dan aspek radang metabolisme sel tulang rawan.
Omega-3 asid lemak yang dimasukkan ke dalam sel tulang rawan (kondrosit) membran. Dengan cara yang bergantung kepada dos, mereka menurunkan enzim yang merendahkan tulang rawan dan radang cytokines (IL-1 alpha, TNF alfa, COX-2,) sehingga mempengaruhi gen sel rawan transkripsi.
Omega-3 dapat mengurangkan risiko penyakit sum-sum tulang. Satu kajian dalam 293 orang dewasa tanpa osteoarthritis, beberapa dengan dan beberapa tanpa rasa sakit lutut, mendapati bahawa pengambilan yang lebih tinggi asid lemak tak jenuh tunggal atau omega-6 asid lemak tak tepu dikaitkan dengan peningkatan risiko pada sumsum tulang.
Kajian ini, memberikan dukungan kepada cadangan untuk menyeimbangkan pengambilan lemak dan bergeser ke arah makanan yang kaya dengan omega-3 asid lemak sambil mengurangkan pengambilan asid lemak omega-6.
Omega-3 membantu lain-lain aspek kesihatan sendi. Omega-3 asid lemak boleh mengurangkan gejala kekakuan pagi, tender atau sendi bengkak dan sakit sendi. Mereka juga boleh membantu meningkatkan aliran darah semasa senaman.
Sakit sendi boleh menghadkan aktiviti anda dan menyebabkan kesusahan. Nasib baik, bagaimana anda melatih dan makan boleh membantu. Selain regangan dan memperkuat otot-otot sekitar sementara tidak kelebihan beban mereka terlalu cepat), anda juga boleh mengambil Omega-3 asid lemak.
Asid lemak omega-3 yang berpotensi boleh meningkatkan pergerakan sendi melalui beberapa proses biokimia seperti mengubah biosintesis eicosanoid, isyarat transduksi, dan mempengaruhi ekspresi gen. Selain itu, minyak ikan khususnya dapat menurunkan beberapa faktor risiko penyakit jantung pada masa yang sama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.