Kenapa Pesakit Diabetes Cepat Letih ?

Ramai pesakit diabetes akan menggambarkan diri mereka sebagai rasa letih, lesu atau letih pada masa-masa. Ia boleh menjadi hasil daripada tekanan, kerja keras atau kekurangan tidur malam yang baik, tetapi ia juga boleh dikaitkan dengan mempunyai tahap glukosa darah terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Keletihan sebagai gejala diabetes

Keletihan yang kerap, terutamanya keletihan berikut makanan, merupakan gejala yang biasa diabetes.

Apa yang menyebabkan orang-orang yang menghidap diabetes untuk menjadi letih?

Dua sebab biasa untuk keletihan atau kelesuan yang mempunyai tahap gula dalam darah terlalu tinggi atau terlalu rendah. Dalam kedua-dua kes, keletihan yang adalah hasil daripada mempunyai ketidakseimbangan antara tahap seseorang glukosa darah dan kandungan atau keberkesanan insulin yang beredar. Jika anda berasa letih pada siang hari, walaupun setelah tidur dengan baik, ia boleh menjadi hasil daripada sama ada paras gula yang tinggi atau rendah. Adalah lebih baik untuk menguji tahap glukosa darah anda untuk melihat sama ada keletihan yang merupakan satu hasil daripada mempunyai tahap gula yang tinggi atau rendah. Ini adalah penting bagi orang-orang pada insulin.

Keletihan dan kadar gula darah tinggi

Paras glukosa darah menjadi tinggi apabila terdapat sama ada insulin yang tidak mencukupi (biasanya dalam kes diabetes jenis 1) atau insulin tidak berfungsi dengan berkesan mencukupi (biasanya dalam diabetes jenis 2). Untuk menyediakan kami dengan tenaga, insulin yang diperlukan untuk mengangkut glukosa dari darah ke dalam sel-sel kita yang akan digunakan untuk tenaga. Apabila tidak ada insulin yang mencukupi atau insulin tidak berfungsi dengan berkesan, ia bermakna gula dalam darah kita tidak boleh masuk ke dalam sel-sel kita dan oleh itu sel-sel kita tidak menerima tenaga yang mereka perlukan. Akibatnya, kita rasa letih.

Urusan keletihan dan gula darah yang tinggi selepas makan

Jika keletihan disertai oleh paras glukosa yang tinggi selepas makan, ia boleh menunjukkan satu atau lebih daripada yang berikut: 
  • Karbohidrat yang anda makan adalah bertindak terlalu cepat untuk ubat anda untuk menghadapi
  • Anda makan terlalu banyak karbohidrat untuk ubat / dos anda
  • Ubat / dos tidak cukup kuat
Anda hanya perlu menukar dos ubat anda jika doktor telah meluluskan anda. Berat badan adalah petunjuk umum bahawa tahap insulin seseorang terlalu tinggi. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan dan mengalami keletihan akibat paras glukosa darah yang tinggi boleh dapat menentang keletihan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat mereka. Seorang doktor atau pakar pemakanan akan dapat membantu anda dengan cara untuk mengurangkan tahap glukosa darah anda di samping mencapai berat badan yang sihat.

Keletihan dan hipoglisemia (paras glukosa darah yang rendah)

Apabila paras glukosa darah adalah rendah tubuh badan berada dalam kedudukan yang sama seperti sebuah kereta yang telah kehabisan bahan api; kecuali anda mampu untuk menambah lebih banyak bahan bakar, kereta cepat akan terhenti juddering. Begitu juga, apabila paras glukosa darah adalah rendah, anda perlu mengambil lebih banyak karbohidrat untuk menyediakan badan anda dengan tenaga yang diperlukan oleh tubuh anda. Jika anda kerap mengalami paras gula darah rendah, dos ubat anda mungkin terlalu tinggi. Bagi orang-orang pada insulin, hipoglisemia juga boleh berlaku jika insulin disuntik (atau bolused) terlalu awal sebelum makan.

Keletihan apabila bangun

Jika keletihan berlaku apabila bangun selepas tidur malam yang penuh itu, ia juga boleh menjadi hasil daripada tahap gula dalam darah yang rendah terlalu tinggi atau dalam sekelip mata. Keletihan disertai dengan sakit kepala pada waktu pagi selalunya boleh menjadi tanda yang tidak menimbulkan semalaman dalam orang yang mengambil insulin.

Urusan pagi keletihan

Jika anda kerap rasa letih pada waktu pagi, walaupun beliau mempunyai tidur malam yang penuh itu, ia bernilai menguji gula darah anda apabila bangun untuk melihat jika keletihan anda berkaitan dengan glukosa darah anda. Sesetengah orang juga mungkin ingin bangun pada malam hari untuk menguji tahap glukosa darah mereka untuk melihat jika mereka mengalami tinggi atau rendah semalaman gula darah.Tahap gula dalam darah boleh berubah-ubah dalam sekelip mata dan doktor anda atau pakar diabetes akan dapat memberi nasihat jika kadar gula anda yang menyebabkan masalah.
sumber:solveproblem

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.