Khasiat Buah Kiwi Yang Ramai Tak Tahu

Membantu Digestions anda dengan Enzim – kiwi mentah mengandungi actinidain, enzim protein-melarutkan yang boleh membantu mencerna makanan yang lebih seperti Papain dalam betik atau bromelain dalam nanas.
Membantu Menguruskan Tekanan Darah – tahap tinggi Kiwi kalium membantu menjaga elektrolit kami dalam keseimbangan dengan mengimbangi kesan natrium.
Melindungi dari Kerosakan DNA – Satu kajian oleh Collins, Horska dan Hotten menunjukkan bahawa kombinasi unik antioksidan dalam buah Kiwi membantu melindungi DNA sel daripada kerosakan oksidatif. Sesetengah pakar membuat kesimpulan ini boleh membantu mencegah kanser.
Meningkatkan Kekebalan Anda – tinggi kandungan vitamin C Kiwi ini bersama-sama dengan sebatian antioksidan lain telah terbukti untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh.
Carb yang bijak bagi Berat Badan – Kiwi rendah indeks glisemik dan kandungan serat yang tinggi bermakna ia tidak akan tergesa-gesa membuat insulin yang kuat seperti buah-buahan lain dengan kandungan gula yang tinggi – sehingga tubuh tidak akan bertindak balas dengan menyimpan lemak.
Meningkatkan Kesihatan Penghadaman – Masam adalah sumber serat. Ini menghalang sembelit dan masalah usus lain.
Membantu Bersih Daripada Toksin – Serat kabur daripada Kiwi membantu mengikat dan bergerak toksin dari usus anda.
Membantu Melawan Penyakit Jantung – Makan 2-3 buah kiwi sehari telah ditunjukkan untuk mengurangkan potensi pembekuan darah sebanyak 18% dan mengurangkan trigliserida sebanyak 15%. Ramai individu mengambil aspirin untuk mengurangkan pembekuan darah, tetapi ini menyebabkan banyak kesan sampingan termasuk keradangan dan pendarahan usus. Buah kiwi mempunyai manfaat anti-pembekuan sama dengan tiada kesan sampingan, hanya manfaat kesihatan tambahan!
Sesuai Untuk Pesakit kencing manis – Kiwi adalah dalam kategori ‘rendah’ untuk indeks glisemik, bermakna ia tidak meningkatkan gula dalam darah anda dengan cepat. Ia mempunyai beban glisemik 4 yang bermakna ia adalah selamat untuk pesakit kencing manis.
Melindungi Terhadap Kemerosotan Macular dan Masalah Mata Lain-lain – degenerasi makula adalah penyebab utama kehilangan penglihatan pada orang dewasa yang lebih tua. Satu kajian mengenai lebih 110,000 lelaki dan wanita menunjukkan bahawa makan 3 atau lebih hidangan buah-buahan sehari menurun degenerasi makula sebanyak 36%. Ini dipercayai dikaitkan dengan tahap yang kiwi ini lutein dan zeaxanthin – kedua-duanya adalah bahan kimia semulajadi yang terdapat dalam mata manusia. Walaupun kedua-dua buah-buahan dan sayur-sayuran telah dikaji, kesan yang sama tidak ditunjukkan untuk sayur-sayuran.
Buat Alkali Baki – Kiwi adalah dalam kategori ‘paling alkali’ untuk buah-buahan, yang bermakna ia mempunyai bekalan yang kaya dengan mineral untuk menggantikan lebihan makanan berasid kebanyakan orang makan. Beberapa manfaat daripada badan / alkali asid seimbang dengan betul adalah: kulit muda, tidur lebih dalam, tenaga fizikal yang banyak, kurang selesema, arthritis kurang, dan osteoporosis dikurangkan.
Great untuk Kulit – Masam adalah sumber yang baik vitamin E, antioksidan dikenali untuk melindungi kulit daripada degenerasi.
Rasa eksotik dan Carilah Kepelbagaian Makanan – Masam rupa dan rasa yang hebat. Kanak-kanak sering suka mereka kerana mereka begitu berbeza daripada kebanyakan buah-buahan. Untuk keseimbangan pemakanan ia sentiasa baik untuk makan pelbagai jenis makanan. Setiap makanan mempunyai kualiti tersendiri dan kuasa. Masalah dengan diet kebanyakan orang adalah yang kita makan seperti bilangan yang terhad makanan. Ia meningkatkan peluang kita untuk tidak mendapat cukup nutrien penting.
Sememangnya Organik – buah Kiwi adalah dalam senarai makanan yang secara umumnya selamat daripada banyak sisa racun serangga. Bagi tahun 2012 ia datang dengan 10 makanan yang paling selamat. Walaupun ia adalah sentiasa baik untuk menyokong organik apabila anda boleh sebagai satu perkara prinsip, ia juga baik untuk mengetahui sama ada terdapat bahaya besar jika organik tidak ada atau berdaya maju untuk anda.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.