:: a l – f a t i h a h ::

assalamualaikum semua…

AL-FATIHAH…..

ada perkabar duka yg ingin aku coretkn…Amati gelaran yg aku pngil untuk mak cik aku blah mama aku..Amati ni ister kepada Amie(pak cik) adik mama aku..kini arwah telah kmbali kerahmatullah mlm sabtu 11/04/09 jam 11 lbh..

serba sedikit mngenai arwah Amati…beliau sorg aunty yg easy going bg aku…sng di bawa berborak..xkesah ape saje..hal2 keluarga, artis(gosip2), hal2 wanita anak dara or mak dara..or even cinta..biasa lah..dh macam mak n ank pompuannye…
Amati de 5 org ank..3 girls n 2 boys..aku rapat ngan cousen2 aku ni terutama kak lin(1st) and kak ija(2nd)…yg ketiga boy name dikdon then kak lah n last skali nabil…yg masih bersekolah ader 2 org lgi…kak lah n nabil..n ape yg mnyedihkan lg ialah ofcourse la depa 2 org tu perlu perhatian dr mama mereka kn…nabil tu bru drjah 6…n kak lah bru form 4..kak lin umo 29 dh kawin n de baby boy sowang…reza merupakan cucu Amati n Amie yg sulung….baru berusia 6 bln, Reza x mngerti apa2 lgi…tokmama yg dicintai telah pergi buat selama-lamanya….k.ija n dikdon dh berkeja n blm berkwin…Amie plak bersara awal dr berkhidmat sbagai posmen…so mmg masa ade d rumah bersama2 dgn Amati sbln ni..tp apakan daya ALLAH lbh syng kan Amati…

Jumaat 10/4/09 4.51 pm

Ptg tu time aku n muna ngah tunggu org kedai phtstat sijil2 kami,abg cik call ak gn no fon ofice..so aku x tau no sp aku angkat…then b.cik cakp yg Amati pngsan n masuk hspital n masih x sedarkan dri…maklumat yg masih belum lngkap mengapa bgaimana bla n dimana berlaku masih berlegar2 d fikiran ku…x berlngah masa aku msg k.ija tp x bereply…xpulak aku terus call tnya terus kan…herrmm….
mlm tu b.cik dtg jmpa aku bg somthing then die ckp nk blik umah dis week..so die tnya aku nk ikut blik x??ak ckp le xmo coz bru je blik dr umah mlm sblm tu…
pkir pnya pkir aku ckp kt muna…coz kami dh deal nk teman meneman time exam final ni..coz paper die start awl aku folow die blik hostel awl then paper aku abis last day so die plak kn teman aku smpai last day exam..huhu…time baba skit masuk hospital dh bnyk ari aku tinggal die sowang2 dlm blik..sian die…so aku ingt x mo la blik dh coz xkan nk tinggal die lgi….
then mlm tu b.cik call lgi yg Dr cakap ade drh beku d bhgian otak Amati…sbb nye 2 jer smada pngsan n terantok pale or darah terlalu tinggi..aku d phamkan amati pngsan tu mmg x terantuk ape2..k.ija de ckp yg b4 ni Amati de ngadu sakit pale..so rase tekanan darah tinggi..start dr hospital Kepala batas depa bwk g Hospital Sbrg jaya..then kalau kn operation depan akn refer ke GH png coz sn lg bnyk pakar….malangnya bl Amati d bw ke GH,depa x mo terima kes ni sbbnye..even wat operation pon mmg x leh wat pe dah..dlm erti kata lain…”tiada harapan”….

Sabtu 11/4/09 8 am

so pg tu bngun aku msg b.cik bg tau yg aku nk blik umah gak..so bleh la blik jnguh Amati kt hospital Kpla Batas…last2 depa antar blik g hosptl kpla batas..b4 aper2 yg terlewat baik aku g tngk…jgn nti dh xdak bru nk blik..xterlmbt…apa plak saudara mara kate…n kalau aku x blik ngan b.cik sp plak nk amik aku kt hostel ni sdngkan org ln sdng sbuk2…
pas zohor kami blik umah..aku b.cik k.lin(k.ipar aku pon name k.lin gak sm cam ank Amati yg sulung) n najwa..smpai umah bru kul 4 cam tu..wktu mlwat start kul 4.30 so smpai umah rehat jp n solat asar kami 1 fmly g hosptl ngan parents aku gak…smpai je kt wad 3B tu ramai dh org ngan baca Yassin..xsngka aku condition Amati bgitu kritikal….perlu bntuan oksigen utk bernafas..apa yg boleh d buat wktu tu hnyalah berdoa kepada-Nya dan berserah saja…ramai yg dtg mlwat x kira juah mhupun dekat..semua saudara mara pulang sblm terlmbt..

12/4/09 Ahad 12 15 am….

Teh call hp baba n bgtau Amati dah x dak…TERKEJUT tp redho n bersedia mnerima berita pemergian Amati…coz time kt hspital pon nurse dh ckp yg pesakit bila2 masa je …………………. . slagi terdaya termampu sedekah kn al-fatihah n baca surah yassin kite baca..tp bl dh smpai masa…ia tetap dtg mnjemput kitaa….
nk g hsptal mlm tu baba plak x sehat ngan hujan kt luar..baba pn bkn sihat sngt bru pas operation kn..sian baba….ari ni baba cam letih sngt..blik dr kebumi jnazah..baba rehat n tidooo…jer smpai x dngar azan berkmandang…
so kami bertolak pas subuh g umah Amie kt sg.petani…Jenazah Amati d letakkn d ats katil blik hadapan…ape yg buleh aku sedekahkan ialah bacaan Yassin…sedih pilu n suram…itu la yg dpt d gmbarkan suasana di kediaman Amie…org penuh x putus2 dtg berkunjung untk mziarah n memberi pnghormatan terakhir…Jenazah d mandi kn d masjid berhampiran..masjid tmn ria..d masjid pon org berpusu2 dtg utk mlihat…sblm jenazah d kafan kn sepenuhnya…kaum keluarga n shabat hndai memberi ciuman terkahir..ak x lepas kn peluang seblm mnyesal…sayu d hati ini..melihat saudara mara yg menitis kn air mata tp aku bndung dr menitis d depan jenazah…
biarlah ciuman terakhir aku untuk arwah Amati aku simpan dlm kenangan…xdpt d nafikan….airmata jatuh bercucuran…selpas jenazah d smbahyang kn kami semua bergerak ke kg aku d pmtg sg.dua….Arwah Amati d semadikan di tnah perkuburan masjid pmtng sg dua..xpastu aku nama masjid tersebut..tp apa yg aku pasti…arwah CD(tokwan) n CT(nenek) serta kedua arwah ibu n bapa baba tok aji hasan(tok) n tok milah(nenek) d semadikan d tnh perkuburan yg sm…wpon Amati org perak..tp apa yg terbaik dekat untk ank2 n saudara mara dtg mnziarah pusaranya kelak…
d masjid sg.dua skali jenazah d smbahyang kn sblm di kebumikan….selesai semuanya…aku sepu2 n makcik pakcik bersalaman ngan Amie..wajah tenang Amie yg sblm ni aku lihat bertukar mnjadi sayu n air mata bercucuran..smbil bersalaman n berpelukkan tanda sayang n takziah air mata x henti2 bercucuran…
apa nasib anak2 Amati yg masih kecil itu..aku doa kn keluarga Amie tabah mnghadapi dugaan dr Allah..kerana yg hidup pasti akn mati bl smpai masanya nti…semoga roh Arwah Amati d cucuri rahmat dan tergolong dlm golongan org yg beriman…AMIN..

AL FATIHAH

ps: sgala gelak ketwa n gurau senda bersama Amati akn aku kenang smpai bl2…wlpon aku masih rasakan yg Arwah masih ada…Astagfirullahalazimmmm….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.