Letih SANGAT ? Tukar GAYA HIDUP SEKARANG !!!

Peringkat pertama rawatan melibatkan risiko yang paling rendah, tetapi ia menuntut kawalan diri yang paling. Selalunya, penyesuaian gaya hidup sederhana dapat sangat meningkatkan keletihan serta kesihatan secara keseluruhan.
Keletihan di siang hari berkait rapat dengan tabiat tidur wanita. Selalunya semasa menopaus, apabila wanita mengalami gejala-gejala biasa yang lain seperti berpeluh malam atau gangguan tidur, kitaran tidur terganggu, yang boleh membawa kepada keletihan. Dalam kes sedemikian, pentingnya tidur malam yang baik tidak boleh ditekankan cukup. Selain memotong kafein dan alkohol, ia juga boleh menjadi berguna untuk menggunakan bilik tidur hanya untuk tidur.
Memberi perhatian kepada diet membantu juga. Makan lebih banyak alkali membentuk makanan seperti buah ara, bit, sayuran hijau, badam, kurma, dan pasli adalah bermanfaat dalam memerangi keletihan, kerana makanan ini telah terbukti untuk menyeimbangkan tahap pH darah dan meningkatkan tenaga.
Sebaliknya, jika seseorang wanita itu mengalami kelelahan akibat kecemasan atau tekanan, mengamalkan teknik pengurangan tekanan – seperti yoga, meditasi, dan latihan pernafasan – akan membantu mengurangkan keletihan.
Perubahan gaya hidup adalah cara yang luar biasa untuk melegakan keletihan dan meningkatkan kesihatan, tetapi mereka boleh menjadi sukar untuk dimasukkan ke dalam latihan yang teratur. Di samping itu, walaupun mereka boleh meringankan gejala keletihan, mereka tidak menangani isu tersebut umum yang mendasari, hormon yang tidak seimbang. Walau bagaimanapun, rawatan alternatif adalah cara yang selamat untuk merawat kekurangan hormon, dan mereka sangat berkesan. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.