Minyak Ikan Untuk Pesakit Strok

Minyak Ikan Untuk Penyakit Jantung

Minyak ikan digunakan untuk pelbagai keadaan. Ia adalah yang paling sering digunakan untuk keadaan yang berkaitan dengan jantung dan darah sistem. Sesetengah orang menggunakan minyak ikan untuk tekanan darah rendah atau kadar trigliserida (lemak yang berkaitan dengan kolesterol). Minyak ikan juga telah cuba untuk mencegah penyakit jantung atau strok. Bukti saintifik menunjukkan bahawa minyak ikan benar-benar trigliserida tinggi yang lebih rendah, dan ia juga seolah-olah untuk membantu mencegah jantung diseaseand strok apabila diambil dalam jumlah yang disarankan. Ironisnya, dengan mengambil minyak ikan terlalu banyak sebenarnya boleh meningkatkan risiko strok.

Penelitian dari AHA

Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), ujian klinikal telah menunjukkan bahawa Omega 3 adalah berkesan dalam mengurangkan kejadian penyakit kardiovaskular (CVD). Minyak ikan merupakan sumber omega 3 dan oleh itu, mengurangkan risiko penyakit jantung dan aritmia jantung. Ia juga merendahkan tahap kolesterol tidak baik (LDL) dan meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL). Minyak ikan menghalang pengumpulan trigliserida dan seterusnya mengurangkan tahap trigliserida yang berlebihan. Penelitian awal juga telah menunjukkan bahawa minyak ikan boleh digunakan untuk mencegah aterosklerosis pada pesakit koronari. Oleh itu, minyak ikan adalah berkesan dalam mencegah strok dan penggunaan biasa minyak ikan dapat membantu mengelakkan kematian jantung secara tiba-tiba. Sesuai dengan Persatuan Jantung Amerika, temuan awal masih perlu disahkan oleh penyelidikan terperinci lebih lanjut.

Kerosakan Otak?

penyelidik mendapati penggunaan minyak ikan mempunyai hubungan yang jelas dengan volume otak. Pesakit yang mengambil minyak ikan ini mengalami penyusutan kurang otak daripada pesakit tidak pada suplemen minyak ikan. Kurangnya penyusutan tercatat terutamanya dalam korteks serebrum dan hippocampus, yang kedua-duanya adalah penting untuk ingatan dan pemikiran kritikal.
Dalam satu kajian yang berasingan yang dilakukan oleh Université Laval di Kanada tokoh saintis strok yang disebabkan oleh kerosakan otak telah berkurangan dengan makanan yang kaya dengan jenis DHA asid lemak Omega-3. Pengujian dilakukan pada tikus yang diberi makan diet yang mengandungi DHA selama tiga bulan sebelum stroke. Berikut stroke tikus ini menunjukkan penurunan 25% dalam kerosakan otak berbanding dengan mereka yang tidak memakan DHA.
Penyelidik disebabkan penurunan ini dalam kerosakan otak dengan kemampuan DHA untuk mengurangkan kesan radang asid arakidonik, yang politaktepu omega-6 asid lemak, dan oleh itu disyorkan makanan yang kaya dengan DHA atau penggunaan ikan.

Penyelidikan pada tikus

Untuk ini kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal PLoS Satu, para peneliti yang bekerja dengan tikus mendapati cecair omega-3 yang kaya dengan mengurangkan jumlah sel-sel otak yang rosak.
Keputusan menunjukkan bahawa suntikan itu boleh dapat mengurangkan beberapa masalah jangka panjang tingkah laku dan dilihat dalam orang yang selamat manusia strok neonatal dan mungkin stroke dewasa juga, menurut saintis di Pusat Perubatan Universiti Columbia di Amerika Syarikat.
Asid lemak omega-3 mungkin mempunyai lebih banyak potensi sebagai neuroprotectants kerana mereka mempengaruhi beberapa proses biokimia dalam otak yang terganggu oleh angin ahmar, kata penulis kanan kajian itu, Dr Richard Deckelbaum.
Kesan daripada omega-3 asid lemak termasuk meningkatkan pengeluaran neuroprotectants alam di dalam otak, mengurangkan keradangan dan kematian sel, dan mengaktifkan gen yang dapat melindungi sel-sel otak.
Omega-3 asid lemak juga ketara mengurangkan pelepasan oksidan berbahaya ke dalam otak selepas strok.

One thought on “Minyak Ikan Untuk Pesakit Strok

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.