OBSES KEPADA KURUS. SALAH KE??

Saya seorang yang agak obses untuk kurus. Saya memang pening kepala memikirkan bila dalam seahri tu saya makan lebih 3 kali. Start la menyesal la, taknak makan nasik seumur hidup la. Dan macam-macam lagi lah. Mak and adik beradik memang menyampah dengan perangai obses nak kurus ni. Seriously, it make people sick dengan perangan awak tu. Haha. Maybe la sebab terlampau cerewet dan terlebih makanan. SO BORING tau. Pernah dengar tak quotes ni :
Tapi, masalah saya ni, saya memang SUKA MAKAN!! Suka makan like 20 timeS dalam sehari pon, TAK KESAH. Ape nak kisah. hihi as long ada geng nak makan, selagi tu suka makan. hihi Alhamdulillah perangai yang suka makan, dan perangai yang selalu bimbang akan kegemukan LEADS me to mengamalkan GAYA HIDUP SIHAT. Which means, saya pon selalu bimbang untuk susun jadual bersenam, berjogging, ber gym, ber earobic and etc. 

Dan obses nak kurus ni la membuatkan saya gigih jugak bangun almost setiap pagi untuk JOGGING.. Kalau sehari skip, rasa macam tak best dan tak cukup pulak rasanya. Bukan apa tau, the things yang biasa kita buat, suddenly tak buat, membuatkan kita rasa kekok seharian. Hahaha (ecceh poyo pulak)

Saya bukanlah seorang yang terlalu berisi, comel, gebu gebam ataupun yang comey lottey. Saya kurus je. BMI saya pon normal. Tapi kalau ikutkan genetik saya ni, kalau tak amalkan hidup yang sihat, tak bersenam, saya yakin saya boleh membesarkan saiz lemak saya. hihi

Selfie sat sebelum sampai office 😉

So, sekarang saya try untuk menyusun jadual untuk DIET dengan DIET MAKAN YANG SEIMBANG. Banyak yang saya dah google, buat research siket tentang cara diet, menu diet, makanan seimbang, study more about PYRAMID MAKANAN, makanan yang perlu dielakkan dan so on lah. And finally saya try untuk buat DIET ATKINS 😉

*saya sebenarnya makan semua bende tolak kayu dan batu je. Study piramid makanan hanya untuk knowledge sendiri. kehkeh


DIET ATKINS ni antara diet famous yang banyak testimoni yang boleh kita dapat di google. Saya nak cerita juga pasal diet ni, tapi bukan sekarang, sebab saya tengah kerja ni. hikhik. ESOK YE! 😉

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.