** Routine Medical Checkup **

Assalamualaikum semua…

Sihat tak korang semua hari ini??? Hope sihat okey…entry kali ini pasal kesihatan lah okey.. penting tau..

Every month my parents have an appointment with the Dr for the monthly medical checkup at gov clinic at Kepala Batas.. so today i just follow them because mama kena jumpa dengan Dr pakar sebab last month mama kena amik darah, so today is the result and aku juga nak reg untuk routine medical checkup yang aku berhajat dari last year lagi..ahakkss…

Then aku pun pegi la kat reg counter, kena bayar rm1 okey sebab aku tak ada GL..haiisshh…nasib singgit jer..lalalala…ingat just nak buat appointment je ialah orang kan selalu ramai kat klinik kerajaan ni.. that’s way aku pon dengan confident letak le IC aku and along untuk wat appointment. then orang kat kaunter pon panggil aku and bagi aku no and bilik mana aku kena masuk tuk checkup.. abis la..along aku kan sekolah arini.. IC je yang ada kat kaunter tu, orangnya nan ado.. abis2.. dahla akak kat kaunter tu mukanya alahai..tak mesra pelanggan betoi.. senyum la kak and layanla customer dengan mesra.. ini tak..tak pelulah aku nak huraikan lagi… aku rasa korang pon sure penah kena dengan orang kaunter macam yang aku citer kan…hemmm…

then, mama ngah jumpa Dr pakarnya, and aku kena masuk bilik no 2..tunggu giliran di awal pagi..iyolah.. gi awal-awal orang tak ramai… kan kan kan..aku kena no 14 and sekarang no 6..haiisshh..lama-lamaaa…aku pon cehh..nak tunjuk rajin keluarkan lah story book yang ada dalam beg yang gedabak ni… memang bawa in case kena tunggu kan…busannn…baik bace buku..ahakkss..

then no 14…ting tong..lebih kurang macam ni bunyinya..haha… masuk-masuk ada la 2 orang Asst Dr…uishh..dua-dua laki…ehemm2..yang seorang tu ngah check sana check sini sowang patient tu. so aku pon duduk la dengan tatatertibnya dekat yang asst Dr yang sowang lagi..muhahaaa…

Bilik No2

Ass Dr : Cik Awatif. Sakit ape?
Aku : tak sakit apa-apa…gedik-gedik nak datang..haha..saya nak wat medical checkup..
Ass Dr : medical checkup? untuk apa ya.. sebabnya selalu orang wat medical checkup kalau di perlukan…so pening kot ass Dr ni..haha
Aku : Tak saja nak wat checkup. nak check kot-kot ada darah tinggi ke kecing manis ke…ahahakkss..
Ass Dr : dia blur kejap.. Ooo…okey. dah breakfast? nak ngorat ke..haha perasan.. so kita check BP(blood pressure) dulu..

1min kemudian……

Asst Dr : hemm.. tak bunyi pulak…
Aku : haissh..tak dak nadi ke?? aku pikir
Asst Dr : ok tak apa, adik gi dulu bilik no 12 then gi kat meja depan tu untuk amik BP lain..haha…alat tu yang tak bunyi doh…esok free tak?? nak ajak date ke..haiishh…serious okay
Aku :esok..bleh jer..free..
Asst Dr : so esok adik kena datang and kena wat ujian darah.. then darah tu akan di bawa ke hospital untuk di periksa. selalunya dalam tempoh 3minggu baru dapat result..
Aku : ok..boleh jer esok ..
Asst Dr : so mai la awal esok dalam kul 7.30 camtu..esok selalu orang ramai.
Aku : ramai ek..hemm..okay..aaa?? ni nak kena gi mana tadi…bilik 12 tu dulu then baru pergi check BP ke?? ha…aku lupa..dia kan cakap banyak tadi..aku dah lost..huhu…pastu pulak aku dok jeling-jeling kad kerja yang ada kat baju keje dia tu..kuang3..
Asst Dr : ni adik terus gi lab 12 tu, tunjuk kad ni. then adik gi kat kaunter depan tu adik cakap nak wat BP. pastu mai sini balik..
Aku : ok-ok.

so aku pun keluar la kan gi lab 12 tu sambil mata aku jeling-jeling cari mama…then aku dengar mama panggil aku, uikkss..dah selesai ke??siap dah amik ubat ni… mama cakap semua dah beres.. so apelagi..jom teman aku gi lab tu..aku bukan biasa kena check kat klinik ni..selalu i follow aje…haha.. gi kat lab tu dah bagi kad then dia panggil nama aku, mintak jari.
ketaapp…adoi..cam kn gigit semut..huhu..dia toreh bagi keluar darah nak amik sample..haha…gila la kalau toreh guna pisau..aku lari…sila jangan percaya..ada la alat khasnya…dia nak check gula aku..ooo..then akak tu suh aku g bilik tadi..so bilik no 2 aku tuju..masuk-masuk..ada patient kat meja Asst Dr tadi.aku pon tunggu.. pas patient tu blah aku pon duduk and bagi kad tadi balik kat asst Dr ni.. then die cakap..

Asst Dr : aikk..mana BP?
Aku : haiishh..tak buat lagi la..orang kat lab tu suh gi balik bilik tadi..tu yang terus datang sini..hahaa…malu pulak aku terlupa.
Asst Dr : lahh..hemm..tak per- tak per..

Aku : ehh..sorry.. nak kena gi wat ke ni… dengan muka tak bersalah..kuang3…
Asst Dr : hemm.. tak per. esok datang ambil darah k.. kena puasa ya…start kul 10malam esok..eh..malam ni… haiishh..tercacul plakk.. =)
Aku : kul 10 ke??
Asst Dr : a’ah, tapi adik boleh la kalau nak minum air masak ke..jangan minum yang manis-manis macam adik… haha aku tambah okay…
Aku : Ooo..so esok pagi pon,kalau minum plain water bleh ke??
Asst Dr : boleh, tak ada masalah…so ada kena ambil ubat apa-apa?
Aku : oh..tak ada..
Asst Dr : okay so esok adik datang terus buh kad ni dalam bakul luar pintu lab ambil darah tu ye..
Aku : nak kena reg kat kaunter dulu tak?? wat-wat blur lagi..suka tanya banyak kali…
Asst Dr : hemm.. tak yah..adik terus je gi kat bilik tu.. tengok kat tempat orang ada amik darah kat luar tu..kat bilik tu
Aku : oo..so tak yah reg ek kat kaunter.. sengal..tanya lagi
Asst Dr : tak perlu…
Aku : okay.. terima kasih..ehh..ni yg check gula tadi cam ne result dia??
Asst Dr : hemm.. ok.. gula 5.6 kira ok..just jangan lebih 11 je tuk yang tak puasa and kalau yang puasa tak boleh lebih dari 6.5(tak silap aku)
Aku : ohh..gitu… ok terima kasih.. =)
Asst Dr : sama-sama… =)

aku pon blah dari bilik tu and gelak sorang-sorang..haha..ko pangil aku adik…padahal kad kerja dia yang aku jeling-jeling tadi tu..ic tahun 86…ahakkss…

so korang semua pun patut wat routine medical checkup.. jangan la tunggu dah sakit demam or kena masuk hospital bagai..baru nak menyesal.. sekurang-kurangnya kita dapat kesan sesuatu penyakit itu lebih awal, penyakit yang serius, bukan untuk siapa.. untuk kebaikan diri sendiri jugak.. gi je klinik kerajaan or hospital.. free jer kan..kalau korang rasa lambat lah or orang ramai lah..gi la swasta..hahaa…tak payah le nak beban kan otak cakap susahh…haiishh..alasann..huhu


surat ambil darah esok..huhu..saya suka.. =|

Notakaki: Mencegah sesuatu penyakit itu lebih baik dari merawatnya.. =)obj=new Object;obj.clockfile=”0023-ltgreen.swf”;obj.TimeZone=”GMT0800″;obj.width=130;obj.height=130;obj.wmode=”transparent”;showClock(obj);

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.