** seMoga BABA cePat seMbuh…AMIN **

assalamualaikum semua…

dh lama x write smothing dlm blog ni…hermm..b4 ni bz ngan asgnmt n presentation…but dis week…bz berulang alik ke hospital plak…realy unexpected baba kn wat operation on his stomach…

Ahad *22/03/09* 9.00pm

malam tu baba n mama antar aku blik hostel.muna pon tompang skali..then pas antar aku parents aku akn tdo umah b.cik yg kebetulan umah die dekat je ngan U aku…tu plan asal aku..tp memandangkan yg baba ashikkkkkkk la sakit perut yg kejapnye tido kejap nye duduk smbil alas perut dgn bntal tahan sakit….aku rase nk cancle je suh parents aku antr aku blik mlm tu…kire aku blik ngan muna la adik die yg hntarkn…tp memandang kn ader tujuan ln parents aku dtg ke island so di gagahinya jugak…aku berdoa supaya perjalanan kami lancar coz kn ahad tu bdk2 last day cuti skolahnye..nk cross bridge tu korang phm2 je la die pnya jam..ngan bridge tu plak sdang di up-grade nk bg besar….kereta mmg bnyk…alhamdulillah perjalanan kami smpai wlpun lmbat…
biar lmbat asal selamat smpai….. 🙂

isnin *23/03/09* 7.30pm

aku ngah bersiap2 nk g umah b.cik.tp kul 8 tu aku dh wat tmpahan tuk smthing yg libatkn fmly aku…then b.cik call aku ckp yg baba makin x sihat..sakit perut nya makin mnjadi2….n tngahri tu aku call tny khabar baba aku cm lemah je nk ckp…rupa2 nya bl tny mama baba aku aritu just tidooooooo je…xmkn aper..coz kalau mkn mmg akn muntah blik…actuly baba dh smingu lbh la skit2 perut ni..1 je baba ni kalau die skit…die lgi rela tdo kt umah then sapu ubat cam tu je la dr cepat2 g klinik….then mlm tu b.cik nk amik aku trus bwk baba g klinik.aku n mama folow…k.lin n najwa stay kt umah…najwa tu kang kalau die ikut abis semua tmpt die nk melawat kn..hehe…so time nama baba d pangil,b.cik yg masuk jmp Dr..then dr ckp baba aku xbleh mkn nasik wat masa ni…n x BOLEH minum kopi or nescafe dah..tu minuman favorte baba tau…ke mn sja 1 cwn termos kopi mst d usung kemana sj…mmg tu tabiat nye…so jmat la kopi umah sp2 yg d kunjunginya..hehe…ok2 pastu blik umah x bleh lgi mkn ubat yg doktor bg tu coz b4 tu b.cik dh g bl ubat kt farmasi…ubat yg sm ngan doktor bg…angin muntah2…mlm 2 aku tdo umah b.cik…aku n parents aku tdo bwh jer senang kn…then time aku n tdo kul 12 tu aku negok baba terjaga dr tdo…die duduk diam2 smbil amik bntal tekap kt perut…b4 tdo tu aku solat isyak smbil doa pd Allah semoga d smbuhkan cepat pnyakit baba ni…betol la org ckp kalau kite solat time mlm n d waktu keadaan snyi n tenang kite akan rase kusyuk n sayu swktu berdoa…

Selasa *24/03/09* 2.00am

dlm kul 2 cam tu aku terjaga trdngar baba ngah muntah2 kt toilet smbil mama usap2 blkng baba…aku duduk dlm keadaan ruang tamu yg gelap tu…then baba duduk blik ats tilam n mama nk amik air smbhyang nk solat isyak…aku pn baring2 balik nk smbung tido..tp dlm sayup2 mlm tu aku terdngar baba ckp….”jom g hospital”…
aku terus bgun tny blik nk conferm kn..then betoi baba ckp nk g hospital…baba sndri nk g hspital..b4 ni ajk g klinik or hospital die xmo..kak cik ma aku call nk wat latter tuk masuk hspital pon baba bleh ckp ok2 x per..pak lang ok….adoiyaa…degil..then aku terus kalut xtau nk wat per…aku terus naik ats kejut b.cik..b.cik pon siap2 n aku pon siap2 gak pakai jeans(xkn pakai seluar tdo kn) sarung tudung n sauk je sweater….baba ckp pngil ambulans…cpt pngil ambulans..time tu kiri knn aku pgang HP tp bleh plak x ingt no aper aku nk call….adoiyaa…999 la kn…mama aku plak lgi la kalut..nk solat isyak n nk ikut gak g hospital…then k.lin trun tny baba…then kami semua smpai hospital dlm kul 2.30 cam tu..alhamdulillah jln pon lngang n trfc light pon ashik ijau je spanjang jalan…mama plak x lepas2 berdoa…
smpai hospital aku dftar kn tuk baba..kami g Png general hspital(GH)..lama gak baba kn thn kt bhgian kecemasan..aku n mama duk kt luar…b.cik je kluar masuk dlm wad tu..sian mama..nasib la mama n baba dtg umah b.cik…senang skit..kalau bnd ni terjadi time parents aku kt umah kg..cam ne???sp nk bwk g hospital time2 pgi2 buta tu..ngan mama aku plak sowang2…sp yg die nk g pngil dlu mntak bntuan kn…semua ni ada hikmah…terus terang aku ckp mula2 jd cam ni aku rase serba salah sngt2 cam paksa parents aku dtg island..tp bl mama ckp x per. masuk GH ok pakar pon ader compair kalau masuk hspital sbrg jaya..so wat masa ni mama aku stay umah b.cik..n aku pon dis week selang sli tdo hostel teman muna n tdo umah b.cik teman mama..sian plak die kn tingal tdo sowang2 kt hostel tu..
then dlm kul 4lbh cam tu baba kn thn wad..time tu xsure lgi kn ape punca skit perut baba…aku agak mby gastrik je la…then depa hntar baba g wad 9..Dr yg bertugas sowang..pompuan india..muda lgi..baik org nye…die tread kami ok..die explain la psl x-ray baba…tp ape yg die explain hehe..actuly xbrape crital..die amik smua data2 psl baba n pnyakit2 b4 ni coz dis is 1st time baba masuk GH k…so x dak rekod lg..
then dlm kul 5am kami blik…

Selasa *24/03/09* 12Pm

aku, mama, bang cik n k.lin g melawatt baba lgi…k.lin n b.cik off keje n aku ponteng claz..tp nasib selasa aku claz sjm n 1 tu je claz aku…time smpai tu elok2 12.30 so mmg waktu melawat kan..then smpai je wad 9 tngk kt katil baba aku depa tutp curtain..so mst Dr ngah cek2 wat pe kot kn…huhu..Dr mude u all…ahakss…then k.lin aku la yg bnyk tny itu ini..coz die de la kn pngalaman coz dlu die selalu jaga arwah mak die..aku just dngar jer…time ni aku tngk kiri knn tngan baba dah bercucuk…kesian nye…iyelah Dr masukn segala vitamin n air la itu ini…coz baba aku kn dh smingu lbh x lalu makan so nk bg kuat skit de tenaga n darah baba aku tingi plak..baba mmg de darah tingi b4 ni n kncing manis…wisau aku…then Dr mude itu pn tnjuk la x-ray yg depa wat tu tunjuk yg perut baba aku de nmpk kesan terkoyak…so kalau bnd ni conferm mmg kn wat operation…then Dr pakar dtg cek lg tuk confermkan bnd ni n mmg baba kn wat operation tuk jahit balik perut dlaman tu…sian baba..camm ne ni…aku cll kak cik ma aku..die pakar kt HUKM..so die tny all the details about hspital wad baper duk n segala2 nye lah..n after a few min die msg blik ckp die dh call pakar bius n baba aku any time akn masuk OT(opertion room-lbh kurang la kot)…time tu aku duk sblah baba smbil borak2 ngan baba..wlpun baba masih lemah tp dh buleh baring ngan selesa compair tu pas few days..then de la baba say smthing psl tmpahan yg aku ckp awl td kn..xperlu la aku story kt sni..tp mmg isu tu wat aku start crying n crying….. :(…aku ngadap dinding smbil aku geleng2 pd baba + crying2 lgi…aku redho…kalau de rezeki pasti ade…insyaAllah…muke aku time tu mmg panas n merah2..xsngup aku pusing ngadap org…b.cik plak ngan smbang2 ngan kawn die Lan then dtg kt aku tnya knp…then aku geleng ckp xdak ape…huhu…sebak2..ni pon rase nk nagis coz arini (khamis 26/3/09) aku x smpat g tngk baba coz baba suh aku g claz gak..

ni waktu baba still dlm wad 9 b4 operation.
Selasa *24/03/09* 5Pm

ptg tu kami g lgi melawat baba..ptg tu just aku mama n b.cik jer..k.lin balik jaga najwa..kesian die..wlpon parents die off dr keje aritu tp die still kn duk umah mak yam,pngasuh die…nk wat cam ne kan najwa..tokbaba sakit..so kami stay kt hospital smpai le kn halau dek pak guard tu..tp x dek le kn halau kn..hehe..sndrik2 paham la kn blik..mber b.cik Lan tu mmg keje kt hospital,so die ckp kt mama aku jgn wisau2 coz die ade akn dtg tngk baba aku…kbtulan die wat OT mlm tu smpai kul 11pm…mlm tu time kul 8 lbh Lan msg b.cik ckp baba ak dh masuk OT..then mama kalut nk g hspital kn…tp b.cik xyah lgi..coz bkn kite bleh masuk pon…tido dlu coz mama aku dh pening2..kang x psl2 darah tingi mama aku naik plak..then kul brapa mama jaga mlm krng kite g hspital tngk..dlm kul 11 kot k.cik ma msg b.cik ckp baba dh selamat operation..Alhamdulillah…nk gerak mama x smpai hti..ngah syok2 tdo kn..so kul 2 tu mama terjaga ajk b.cik g hsopital,tp b.cik ckp bkn bleh masuk tngk gak,xper pg2 esk kite g tngk….

Rabu *25/03/09* 10am

aku mama n b.cik g hospital…so after operation,baba kn masuk wad HDA (Bm nye unit rawatan rapi)..so dlm wad ni just de 4 org je termasuk baba, tp mmg x ramai le kn….so nk sntuh baba kn wash ur hand 1st..mmg d jaga ngan ketat…sekali masuk just 2 org je yg bleh mlawat..baba dh sedar..sian baba…kn cucuk2 sna sni..blkng telinga pon aku negok kn cucuk ngan wayar aper toh…nk nagis je aku rasa..tp kn kuat2..mama cam takot jer..so aku kn kuat..bru mama akn kuat jgk…waaaaaaaaaaaaaa……tp aper2 pon Alhamdulillah semua selamat..Dr x bleh nk ckp keadaan baba time tu normal lg coz bru pas operation kn..so kn tngk lgi 2 3 hari…dlm wad HDA mmg waris x d benarkn jaga or teman…coz de nurse akn wat semua keje2 ni…so just bleh melawat time yg d benar kn je…

pic after operation dlm wad HDA

Rabu *25/03/09* 6.30am

ptg tu ramai yg dtg melwat baba…kezen2 aku, mak cik pakcik aku n maktok piah…de gak kawan2 baba kt masjid dtg melawat…ptg tu kami smpai lewat skit coz b.cik tiba2 kn pngil g kilang..pastu ngan jln jam nye ptg tu org blik keje kn..kami smpai kul 6.30..tuan umah x dak plak kn time tu nk lyn tetamu yg dtg mlwat baba..tp nk wat cam ne..mule2 mama mmg xmo blik tngahri tu ngan aku..tp b.cik ajk blik gak..tp x sngka la kn nk terlewat…xper lah.

Khamis *26/03/09*

arini aku x g melwat baba pon..coz de clz…tu lgi pnting baba n mama ckp..huhu..b.cik pon kn halau g keje gak…pdn muke..ashik nk coti jer..ahaksss…tp k.linn aku cuti plak coz najwa demam…sian die coz berjngkit ngan kawan2 kt umah mak yam tu…tp mkn ubat mlm nye..siang td b4 aku blik hostel siht jer…bleh plak tu pngah2 1 umah..hehe..sayang najwa…

td g claz cst314..ni 1satu je claz yg x abis lg..sem ni dh makin hmpir ke penghujung..next week is a last week for this sem..after that dah stdy week then final exam..oh noooooo….
tp yg aku makin tansion dpt lgi 1 asgnmt..adoiyaa…bru baget esk nk lepak hspital tngak baba…tp kn lepak lab plak wat keje..waaa…….

ps:baba..adik sayang sngat kt baba….adik doa kn baba cepat2 smbuh sperti sedia kala…AMIN..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.