Trauma dengan MLM? Pilih yang betul. Yang betul ada depan mata.

Macam tipu ke bila saya kata kita layak nak dapat Free Trip pergi Bangkok ni?? Ada jugak yang kata tipu, ada yang kata ye ke ni.. Ada yang kata eish takkan la free je kot. Ok, meh let me explain. Memang pening kalau ada yang susah nak caya ni. Tapi buat apa saya nak tipu. Saya baru masuk Shaklee, first saya sign up sebagai ahli adalah kerana klik disini (yang malas nak klik, saya join Shaklee sebab nak tambah side income) Saya punya gaji bulanan saya rasa agak berada la jugak. Tapi sebab saya saja nak tambah income dan nak bina kerjaya sendiri sebagai peniaga. 
Seriously dalam kepala saya selalu terfikir, takkan saya nak kerja sampai umur saya 60 tahun? Saya rasa hidup ni perlu dinikmati. So nak menikmati hidup bukan la semudah as 1, 2, 3 kan.. Mesti ada pahit maung bersusah payah dahulu. Thats what i belive lah. So sekarang, ketika saya masih lagi bekerja, saya cuba untuk cari side income. Then bila dah maju dan stabil dan saya confident dengan side income saya sendiri, saya memang nak berhenti kerja. Tapi sekarang ni masa saya buat 2 kerja dalam 1 masa.
Kenapa orang trauma bila dengar MLM. Kebiasaan MLM menekankan konsep “head hunting”, bukan konsep meniaga sebenar. Untuk sign up ahli baru haruslah membayar sejumah ringgit yang kadangkala mencecah ribuan ringgit. Ya, selepas kita bayar sejumlah wang ringgit tu, kita akan diberi produk dan suruh kita jual. Tapi hanya dengan arahan untuk menjual, tetapi tiada penerangan mengena produk knwledge, bolehkah kita nak jual produk tu. Last2 produk tu hanya jadi simpanan, terperuk dan hanya untuk kegunaan sendiri.

Sebab niat orang atasan yang hanya nak kaya sendiri. Suruh orang melabur ribuan ringgit tetapi takde bimbingan untuk membantu orang bawahan mereka. Cara sebegini hanya membebankan orang bawahan saja. Tidakkan kita sedar, bahawa kita meniaga adalah untuk membantu orang lain juga.. 

So, saya dah tau kenapa ada yang trauma dan anti pada MLM. Inilah sebabnya. Hanya mahukan orang melabur dengan ribuan ribu ringgit. Diserahkan kepada orang atasan, dan disuruh menjual produk yang tidak tahu apa fungsi produk tersebut. ISH ISH ISH

tetapi,

Alhamdulillh.. Selepas saya buat penilaian dengan sistem Shaklee yang telus ini, saya yakin Shaklee bukan lah seperti MLM yang lain. Kerana pengiraan bonus ribuan ringgit adalah hasil dari Jualan dan Kepimpinan. Jika korang banyak buat jualan dan memimpin group korang hingga berjaya, maka hasil bonus korang pon banyak lah. Walaupun upline korang dah join lagi lama dari korang.

Lagipun saya sign up hanya dengan RM 69 sahaja membolehkan saya beli produk Shaklee dengan harga jimat dan kalau nak skor bonus boleh buat jualan. Macam basic perniagaan. Jika banyak jualan dapat dibuat, banyaklah bonus yang boleh kita earn.

Lagipun untuk sign up Shaklee kali ini, saya anggarkan hanya free sahaja disebabkan anda akan dapat Vitalea Complex yang harganya lebih mahal dari harga untuk membership. Kan berbaloi tu. 

……………………………………………………………………..

Saya taknak ajak korang lepak makan, untuk korang invest dalam MLM saya ni. Saya cuma nak kongsi dengan korang semua, Produk Shaklee yang berkesan jika anda konsum secara konsisten. Itu yang paling penting. Selama berpuluh tahun Shaklee ni sudah bertapak di Mlaysia ni. Dah berpuluh-puluh Master dihasilkan yang income mereka mencecah 6 angka. 6 angka could be dalam 100k and above tau.. 

Ada tak korang pernah terfikir, “tak pelah dia jadi Master sebab masa dulu dia start jual, orang taktau lagi Shaklee tu apa”
Selalu dalam pemikiran ada benda macam tu. Memang seriously sekarang dengan dulu lain. 2012 dengan 2015 lain. Ok, saya akan senaraikan perbezaan dulu dan sekarang yang korang rasa taku-takut nak hadapi :
Dulu, 2012 :
  • Ada Set Menyusu. Milk booster : Masa tu orang takde lagi awareness untuk menyusukan anak
  • Ada Vitamin C : baru nak naik, masa tu orang start nak jaga kecantikan dari dalam
  • Ada Set berpantang : Penting untuk ibu yang baru bersalin, nak slim balik dan sebagai milk booster
  • Ada Set Rambut Gugur : Especially untuk ibu yang baru bersalin, rambut senang gugur
  • Ada Set Resdung : Penyakit yang ramai yang menghidapinya tapi susah nak ubati sebab kalau ikot tradisional sangat menyakitkan
  • Dan banyak lagilah set yang terkenal dalam produk Shaklee ni.
Sekarang tahun 2015 :

kenapa orang takut nak join Shaklee ?? Mungkin sebab ini :

Sekarang ramai dah jadi ahli Shaklee
Sekarang orang dah tak percaya MLM
Sekarang nak join kene cari orang bawah
Sekarang dah banyak produk yang lebih kurang
Sekarang bla tu bla ni
Jika korang pernah berfikir macam yang kat atas ni, TAHNIAH untuk korang. Sebab bila korang berjaya fikir macam tu, korang dah sampai satu tahap yang korang cuba nak ubah nasib korang tapi dengan memikirkan possibility yang akan hadir dalam bisnes baru Shaklee ini. Tapi janganlah diasak sangat dengan pemikiran negativ itu terlampau lama, takut terbeban sampai tak boleh nak buat apa. Haha

Apa yang korang fikirkan semua tu, saya dah fikirkan awal-awal lagi. Saya buat semua ni pun sebab nak dapatkan BANGKOK FREE TRIP ni. Pulangan yang berlipat kali ganda bila kita start join dan target untuk dapatkanya.

Bukan trip je yang korang dapat. Pelbagai lagi kelebihan join Shaklee, dari lah KEUNTUNGAN CASH MONEY, CAR BONUS, dan macam-macam bonus lagi tau!

Jadi kalau korang berminat nak join Shaklee ini, nak dapatkan nasihat dan rundingan, saya sedia nak bantu korang. Ada caranya, bukan takde cara. Biar orang lama buat macam mana pun. Kita nak buat sendiri sebab nak tambah income sendiri. Orang nak kata apa, biarkanlah. Janji poket kita tebal. Saya bukan bantu je, nak sama-sama dalam satu group untuk ubah pendapatan kita. Mungkin dari RM 500 sebulan, sampailah limitless.

Tukar fokus anda dari cari duit kepada cari Networking
Networking besar, more income come in.

Hubungi saya di :
Facebook : Mashidayu Mohyi
No tel : 017 – 880 5272
SID No : 1208072
Thanks for reading 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.